Pizza Napoletana: Sve što trebaš znati

Pizza Napoletana: Sve što trebaš znati


06.06.2021

Restoran Vatikan

Kad bi nas jedan okus mogao teleportirati ravno u Italiju, to bi sigurno bila pizza. Postoji toliko verzija, kombinacija okusa, dodataka, vrsta pripreme tijesta… I svatko ima svoju najdražu.

U posljednje vrijeme sve se više priča o pizzi Napoletani, kraljici Napulja. Po čemu je ona posebna i zašto se često prvi prvom zagrizu zaljubite baš u ovu vrstu pripreme mnogima najdražeg jela? 

Sredinom 18. stoljeća, kada su prve svježe rajčice stigle u Napulj, pizza - kakvu ju poznajemo danas - postala je svakodnevica Napuljaca. Reakcije su bile različite, no 1889. dogodio se kraljevski posjet koji je promijenio gastronomiju. Tada je nastala Margherita. U čast posjeta kraljice Margherite od Savoje 1889. godine Napulju ispečena je pizza čiji su sastojci predstavljali boje talijanske zastave: crvena (rajčice), bijela (mozzarella) i zelena (listovi bosiljka).


Sastojci su najvažniji

A kad je riječ o pizzi Napoletane sastojci moraju biti vrhunski. Autentičnost napuljske pizze ozbiljan je posao.

Tijesto mora biti napravljeno od visoko rafiniranog talijanskog pšeničnog brašna tipa 0 ili 00, napuljskog ili svježeg pivskog kvasca (ne suhog kvasca), vode i soli. Mora se mijesiti ručno ili mikserom male brzine i oblikovati ručno, bez pomoći oklagije.

Tijesto je preliveno sirovim, pasiranim rajčicama San Marzano iz Italije. Dopušteno je koristiti samo dvije vrste mozzarella sira. Jedna je Fior Di Latte, od kravljeg mlijeka, a druga je Buffalo mozzarella, od mlijeka vodenog bivola, koja se obično uzgaja u močvarama Kampanije i Lazio u Italiji. Na kraju, pizza se prelijeva svježim bosiljkom i ekstra djevičanskim maslinovim uljem. Sastojci moraju biti potpuno prirodni i svježi. Za pizzu Napoletanu kugle tijesta moraju biti teške između 180 i 250 grama. Pizza se peče 60 do 90 sekundi (vrijeme pečenja ne može biti dulje od 90 sekundi) u pećnici na kamenu od minimalno 485 °C na drva.


Vrste pizze Napoletana

Zanimljivo je i da postoje samo tri vrste prave pizze Napoletana. Talijansko Ministarstvo kulture prepoznaje ove tri vrste:

Pizza Napoletana Marinara - Jednostavno pripremljena s umakom od rajčice, origanom, češnjakom i maslinovim uljem.

Pizza Napoletana Margherita - Možda najpopularnija varijanta, Margherita se sastoji od rajčice, narezane mozzarelle STG ili Fior di Latte i svježih listova bosiljka.

Pizza Napoletana Margherita Extra - Slično Margheriti, ali umjesto mozzarelle koristi se mozzarella bufala DOP.


Pizza Napoletana u Vatikanu

Baza svih pizza u restoranu Vatikan je upravo ova klasična, popularna pizza Napoletana. Vrhunski esencijalni sastojci koje dopremamo ravno iz Italije, rigorozna metoda pripreme, potraga za jednostavnošću koje se pretvara u savršenstvo. Upravo to je filozofija Talijana, a i ona koju smo mi preuzeli u pripremi pizze u našem restoranu.

Sve naše pizze pripremljene su prema Napoletana stilu, no nadjeve smo prilagodili našem podneblju i onome što znamo da naši gosti vole i preferiraju. Zbog toga imamo široki izbor različitih pizza, od klasičnih talijanskih kombinacija okusa do onih karakterističnih za slavonske okuse i mirise.

Tajna dobre pizze Napoletana krije se u kvalitetnim sastojcima, od kojih u Vatikanu nikad ne odstupamo.